151 Curiously Funny Christmas Riddles For A Jolly 2025
Christmas riddles are a fun and festive way to bring holiday cheer to the people you care about. Searching for something fun to say in Secret Santa questions? Or maybe you need a little twist to the usual Christmas card ideas. Either way, these Christmas jokes and riddles would even make the Grinch smile.
We’ve compiled a list of the best Christmas riddles for all occasions, from hard Christmas riddles with answers to classic riddles that will hopefully make your season a little bit brighter. You could even write these Christmas riddles on gift tags for unique Christmas gift ideas. Your friends and family will be impressed with your creativity!
Jump to Section
- Funny Christmas Riddles With Answers
- What Am I Christmas Riddles With Answers
- Christmas Riddles For Adults With Answers
- Hard Christmas Riddles With Answers
Funny Christmas Riddles With Answers

According to Smile and Learn, riddles are great for helping kids develop their critical thinking and problem-solving skills! Use these fun Christmas riddles that are easy enough for kids to solve, but will also make adults chuckle. How does Santa laugh? “Ho, ho, ho,” of course. These funny Christmas riddles will make your heart feel lighter this holiday season.
1. What do snowmen call their offspring?
Answer: Chill-dren.
2. Knock, knock! Who’s there? Tree! Tree who?
Answer: Tree wise men.
3. Why didn’t the skeleton go to the Christmas party?
Answer: He had no-body to go with.
4. What do elves use to make last-minute repairs?
Answer: Ig-glue.
5. What do you call a disrespectful reindeer?
Answer: Rude-olph.
6. Why didn’t the stocking eat Christmas dinner?
Answer: He was stuffed!
7. Where do Santa and the elves go to swim?
Answer: The North Pool.
8. What kind of pictures do elves take?
Answer: Elfies.
9. What do you use to decorate a canoe for Christmas?
Answer: Oar-naments.
10. Who brings Christmas presents to fleas?
Answer: Old St. Tick.
11. Where does Christmas come before Thanksgiving?
Answer: In the dictionary.
12. Where do snowmen go to dance?
Answer: The snowball.
13. Why do mummies prefer Christmas to Halloween?
Answer: Because of all the wrapping!
14. What kind of bug hates Christmas?
Answer: A humbug.
15. What’s the name of the best elf singer?
Answer: ELFis Presley.
16. What do you call Santa when he goes down a chimney with a fire at the bottom?
Answer: Krisp Cringle.
17. How does a snow globe feel during Chirstmas?
Answer: A little shaken!
18. What did Adam say the day before Christmas?
Answer: “It’s Christmas, Eve.”
19. If athletes get athlete’s foot, what do astronauts get on Christmas?
Answer: Missiletoe.
20. What kind of fruit do people serve at Christmas that has tons of carbs?
Answer: Fruitcake.
21. What is it called when you put your Christmas decorations into a suitcase?
Answer: A "wrap" sack.
22. What do you call an elf wearing ear muffs?
Answer: Whatever you want — he can’t hear you anyway.
23. What goes “Ho Ho Whoosh, Ho Ho Whoosh”?
Answer: Santa sweeping the floor.
24. What do snowmen eat for dinner?
Answer: Iceburgers.
25. What do you get when you cross a snowman with a vampire?
Answer: Frostbite.
26. What do you get if you cross a Christmas tree with an apple?
Answer: A pineapple.
27. What illness do you get from eating Christmas decorations?
Answer: Tinsel-itis.
28. Why does Santa Claus have three gardens?
Answer: So he can “ho, ho, ho.”
29. Why does Rudolph do so well in school?
Answer: Because he’s got great “rein”-telligence.
30. What do you call a cat on the beach at Christmas time?
Answer: Sandy Claws.
What Am I Christmas Riddles With Answers

“What am I?” Christmas riddles offer head-scratching fun for all ages. If you like the game “Guess Who?”, you’ll love these clever Christmas riddles.
31. I’m a warm, spicy beverage often made with apples, oranges, and spices. I’m perfect for cold and wintry nights. What am I?
Answer: Mulled cider.
32. I am striped red and white, the candy of Christmas time and a kids’ delight. What am I?
Answer: A candy cane.
33. I can travel all around the world just like Santa Claus without ever leaving my corner. What am I?
Answer: A stamp.
34. I hide around the house, moving around each night. Santa sends me each year to see who’s naughty and nice. What am I?
Answer: Elf on the Shelf.
35. I am a plant seen at Christmas that people hang up above. And then they stand beneath me and kiss someone they love. What am I?
Answer: Mistletoe.
36. I drop from the sky, and I’m much more beautiful than rain. There are no two pieces of me that'll ever look the same. What am I?
Answer: Snowflakes.
37. Kids look forward to me being filled with toys and not rocks. I look like a giant person’s sock. What am I?
Answer: A Christmas stocking.
38. Santa Claus sits on me as he delivers his gifts. He can easily ride me through the snowdrifts. What am I?
Answer: A sleigh.
39. I hide your gifts while they are displayed under the tree. Rip me off quickly to see what it could be! What am I?
Answer: Wrapping paper.
40. I have an important job each Christmas night — I guide the sleigh that brings Santa while you are sleeping tight. What am I?
Answer: A reindeer.
41. I’m Santa’s little helper; I’m loved by girls and boys. All year long, I work hard building their toys. What am I?
Answer: An elf.
42. I’m round and I’m hung on the door to display Christmas cheer all around until Christmas Day. What am I?
Answer: A Christmas wreath.
43. I get decorated and chopped, with a star up on top. What am I?
Answer: A Christmas tree.
44. You hang me with care on your tree every year; if you drop me, I will break and may bring a tear. What am I?
Answer: A Christmas ornament.
45. I’m a colored strip used to decorate your tree — metallic and shiny is how you will always find me. What am I?
Answer: Tinsel.
46. Counting down to Christmas with me can’t be beat; behind every door there lies a tasty treat. What am I?
Answer: An advent calendar.
47. I am a festive and red Christmas plant. You may receive me or give me to your aunt! What am I?
Answer: A poinsettia.
48. I am wrapped in colorful paper and bows. I sit beneath your Christmas tree’s glow. What am I?
Answer: A present.
49. ’Twas the night before Christmas and all were asleep, except this man leaving gifts, trying not to make a peep! Who am I?
Answer: Santa Claus.
50. Among the ornaments, tinsel, and lights, I sit at the top of your tree with delight. What am I?
Answer: A tree-top star.
51. I’m made of snow when it’s cold, and I’m brought to life with magic, I’m told. Who am I?
Answer: Frosty the Snowman.
52. I guide the way with my red glowing nose, so that Santa’s sleigh can know where it goes. Who am I?
Answer: Rudolph.
53. I am Santa’s favorite cold drink. You can bet when he takes a sip, he will wink. What am I?
Answer: Milk.
54. Don’t forget to leave out a snack for the reindeer. They like this orange and crunchy vegetable when they appear! What am I?
Answer: Carrots.
55. I’m warm and cozy, but when you awake on Christmas morning, you hop out of me with all speed and no mosey. What am I?
Answer: A bed.
56. You may visit me late on Christmas Eve, to sing and remember what Christmas truly means. What am I?
Answer: A church.
57. Here, carolers stand as they sing at your door, all about Christmas, Santa, and more. What am I?
Answer: A doorstep.
58. You get these in the mail around Christmas time, from loved ones and friends, with photos and words you will read to the end. What am I?
Answer: A Christmas card.
59. You can hold me and shake me, but be careful — I break. I have lots of snow, but it’s all fake. What am I?
Answer: A snow globe.
60. I’m grumpy and green, and I stole all the presents in one night. But then my heart grew, and I made everything right. Who am I?
Answer: The Grinch.
61. The inns were all full in this little town, so in a manger he was born into his crown. Who am I?
Answer: Jesus.
62. I am a Christmas cookie you might like to eat — and some might say I’m a favorite Christmas treat. I have arms, eyes, and don’t forget my feet. What am I?
Answer: A gingerbread man.
63. Something has to be broken before you drink me. What am I?
Answer: Eggnog.
64. You’ll eat me with turkey to help fill up your belly. I sometimes come as a sauce and sometimes a jelly. What am I?
Answer: Cranberries.
Christmas Riddles For Adults With Answers

Christmas riddles for adults are the same classic, lighthearted Christmas riddles you know and love, but with more wit and grown-up humor.
68. Santa Claus’ mother had three children. The first was named Fred. The second was named Annette. What’s the third child’s name?
Answer: Santa.
69. What is the best Christmas gift you can give someone?
Answer: A broken drum — because it can’t be beaten.
70. What do you call Santa’s little helpers?
Answer: Subordinate clauses.
71. What do you call a snowman with a six-pack?
Answer: An abdominal snowman.
72. What did the snowwoman do to the snowman when she was upset with him?
Answer: She gave him the cold shoulder.
73. You can catch me easily, especially during the holidays, but you can never throw me. What am I?
Answer: A cold.
74. What do you call it after all the Christmas gifts have been opened?
Answer: Christmess.
75. What do you call Santa when he’s broke and has no money?
Answer: St. Nickle-less.
76. What did the male angel say to the beautiful female angel?
Answer: “Halo there, gorgeous.”
77. What do you call an old snowman?
Answer: Water.
78. What laundry detergent do people in the North Pole use?
Answer: Yule Tide.
79. Why did Santa get a ticket on Christmas Eve?
Answer: He left his sled in a s(no)w parking zone.
80. Why do reindeer always fly over mountains?
Answer: Because they can’t fly under them.
81. If eleven elves were in the workshop and another joined them, what would he be?
Answer: The twelf.
82. What do you call someone’s fear of Santa Claus?
Answer: Claus-trophobic.
83. What did the bald man say when someone gave him a comb for Christmas?
Answer: “Thanks — I’ll never part with it.”
84. What do Santa’s beard and a Christmas tree have in common?
Answer: They both need trimming.
85. Where do elves go to vote?
Answer: The north poll.
86. What kind of motorcycle does Santa like to ride?
Answer: A Holly Davidson.
87. Where does Santa put his suit after Christmas?
Answer: In his Claus-et.
88. Where is Santa’s favorite place to shop?
Answer: Kohl’s (he always has “coals” cash).
89. I’m a bank, but I don’t have any money. What am I?
Answer: A snowbank.
90. What did Santa use when he sprained his ankle?
Answer: A candy cane.
91. What’s the most festive herb?
Answer: Christmas thyme.
92. What did the salt say to the pepper on Christmas?
Answer: “Seasonings Greetings!”
93. Who did the reindeer invite to his Christmas party?
Answer: His nearest and deer-est friends.
94. What’s an elf’s favorite dog breed?
Answer: Toy poodle.
95. Who gives presents to baby sharks?
Answer: Santa Jaws.
96. Where did Santa Claus go on vacation?
Answer: Santa Cruz.
97. Why did Jimmy’s grades drop after the holidays?
Answer: Because everything was “marked down”!
98. What do you drain your Christmas cranberries with?
Answer: An advent colander.
99. Where do Santa’s helpers go to work out their problems?
Answer: To an elf-help group.
100. What do you give an artistic dog for Christmas?
Answer: A Fetch-a-Sketch.
101. Where do little trees go to become Christmas trees?
Answer: Elementree school.
102. How do Christmas trees get ready for a party?
Answer: They spruce up!
103. Why aren’t animals afraid of Christmas trees?
Answer: They’re all bark and no bite.
104. What happens when you mix an apple with a Christmas tree?
Answer: You get a pineapple.
105. Why are Christmas trees so bad at knitting?
Answer: They always drop their needles.
106. What did the Christmas tree say to the ornament?
Answer: “Aren’t you tired of hanging around?”
107. Which winter sport do trees participate in?
Answer: Al-pine (tree) skiing.
108. What do fish sing at Christmas time?
Answer: Christmas corals.
109. Even when it snows, what kind of Christmas does Elvis celebrate?
Answer: A “Blue Christmas.”
110. Which Christmas carol do dogs like best?
Answer: Bark the Herald Angels Sing.
111. What’s the difference between the Christmas alphabet and the ordinary alphabet?
Answer: The Christmas alphabet has NOEL.
Hard Christmas Riddles With Answers

Give these hard Christmas riddles with answers a try if you want a challenge. Don’t worry, you won’t get a lump of coal in your stocking if you can’t figure them out!
112. What never eats but is always full at Christmas dinner?
Answer: The table.
113. Sometimes Cubed. Sometimes with a knot. Forever a secret this is not. Sometimes with thought this thing is bought. Sometimes by skill this thing is wrought. Most often with bright colors adorned. This might be carried, displayed, or worn. What is it?
Answer: A present
114. What’s red, white, and blue at Christmas?
Answer: A sad candy cane.
115. Why did the gingerbread man go to the doctor?
Answer: He was feeling crumby.
116. What do you get when Santa stops moving?
Answer: Santa Pause.
117. What do you call a greedy elf?
Answer: Elfish.
118. What do you call a snowman on rollerblades?
Answer: A snowmobile.
119. What falls but never gets hurt?
Answer: Snow.
120. How much did Santa pay for his sleigh?
Answer: Nothing — it was on the house.
121. What’s Santa’s favorite candy?
Answer: Jolly Ranchers.
122. What’s red, white, and falls down chimneys?
Answer: Santa Klutz.
123. It can fall for miles but will not break. Extremely delicate alone, together with many it makes a weapon. You can write on it, build with it, and eat it. But too much of it can be deadly.
Answer: Snow.
124. Why is Rudolph so good at trivia?
Answer: He “nose” a lot.
125. What’s Santa’s job title on his tax form?
Answer: Elf-employed.
126. What do you call an elf who rhymes?
Answer: A wrapper.
127. Move me and I become the devil. I operate on a worldwide level. To kill after eight is how I operate. I often call my hookers three. Beware, I have my eye on thee.
Answer: Santa. (Santa moved = Satan, hookers three = ho ho ho)
128. Fills a minor part.
Wearing a black cap.
A couple over red:
Celestial in white.
Broken as it reaches
Out across a gap,
Severing its jewel.
Known for its delights.
What am I?
Answer: A turkey.
129. What’s the hardest part of learning to ice skate?
Answer: The ice.
130. Found in a tiny speck of dust
And in the mighty sun.
Plenty in the darkest holes,
But absent in the light.
Keeping things in motion,
But no matter if there’s none.
Makes you more attractive
Even if the change is slight.
What am I?
Answer: Mass.
131. What do you call a reindeer with three eyes?
Answer: A reiiindeer.
132. What is green, covered in Christmas lights and Christmas bulbs, and goes ribbit?
Answer: A mistle-toad.
133. Two elves were born on Christmas Eve. When the first elf was six years old, the second elf was half his age. How old will the second elf be when the first elf is 100?
Answer: When the first elf is 100, the second will be 97.
134. On Christmas morning, two fathers and two sons each find a stocking, yet only three stockings hang on the mantel. How is that possible?
Answer: They are grandfather, father and son (three people).
135. Why does Santa travel down the chimney on Christmas Eve?
Answer: Because it soots him.
136. I am tall when I am young, and I am short when I am old. What am I?
Answer: A Christmas candle.
137. What kind of toe is only found at Christmas time and doesn’t belong on anyone’s feet?
Answer: Mistletoe.
138. Saint Nick has a box of ornaments he uses to decorate his tree each year. All of them are blue, except for six. All of them are green, except for six and all of them are red except for six. How many of each color does Saint Nick have?
Answer: Saint Nick has nine ornaments in total: three blue, three green and three red.
139. Which is heavier? A pound of candy canes or a pound of coal?
Answer: They're the same. A pound is a pound.
140. At a holiday market, the total cost for a cup of hot cocoa and a cookie is $1.80. If a cup of hot cocoa costs one dollar more than a cookie, how much does a cup of hot cocoa cost?
Answer: Hot cocoa costs $1.40, and a cookie costs $0.40.
141. If it takes five elves, five minutes to make five dolls, then how long will it take 100 elves to make 100 dolls?
Answer: It takes one elf five minutes to make a doll, meaning it would still take five minutes for 100 elves to make 100 dolls.
142. What is red and white, red and white, and red and white again?
Answer: Santa Claus rolling down a hill.
143. If the end of the year is December 31st, what is the end of Christmas?
Answer: The letter "S".
144. If you are related to Mr. and Mrs. Claus, what is your relation?
Answer: A relative clause.
145. How far can reindeer run into the woods?
Answer: Halfway. After that, they're running out of the woods.
146. How does Santa go eight days without sleep?
Answer: He only sleeps at night.
147. Reindeer is spelled R-E-I-N-D-E-E-R. Can you spell that without using an "r"?
Answer: T-H-A-T.
148. December and January both have 31 days. How many months have 28?
Answer: All of them.
149. Why are all the elves so thirsty at the North Pole?
Answer: No well, no well.
150. What do you call an ‘Elf on the shelf’ that just won the lottery?
Answer: Welfy.
151. How did Scrooge help win the football game?
Answer: The ghost of Christmas passed.
Whether you need a fun family activity for this holiday season or you want to make your Christmas date ideas memorable, Christmas riddles are the perfect way to spread joy. From funny Christmas riddles with answers to Christmas riddles for adults, these holly jolly jokes may require a bit of Christmas magic to solve — but once you do, you’ll be laughing all the way to the North Pole.
For even more fun ideas to test your Christmas spirit, check out other experiences happening on Classpop!